Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lietadlo pristálo, deti Ivany Boórovej sú doma! Po 920 dňoch v zajatí...
Zdielať na

Lietadlo pristálo, deti Ivany Boórovej sú doma! Po 920 dňoch v zajatí...

Nekonečný príbeh so šťastným koncom. Deti Ivany Boórovej, ktoré odobral na základe podozrení z týrania britský Social Service (SS), sú doma. Martinko (4) a Samko (3) prileteli na Slovensko o 12:56 nášho času. Pristáli na bratislavskom letisku po dvojhodinovom lete komerčnou linkou z Veľkej Británie.

920 dní v zajatí

Krátko pred trinástou hodinou pristálo na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave lietadlo spoločnosti Ryanair. To vzlietlo z letiska Londýn-Stansted a na palube viezlo aj rodinu, ktorej príbeh upozornil na podivné praktiky miestneho sociálneho systému SS. Martinko a Samko strávili bez biologických rodičov 920 dní...

"Týmto sa celý prípad uzatvára a prebehne celý tranzičný plán," povedal po skončení súdneho procesu veľvyslanec Slovenska Miroslav Wlachovský. Náš najvyššie postavený diplomat v Británii sprevádza rodinu Boórovú aj na palube lietadla.

Deň "D"

Do 4. januára budú deti späť na Slovensku," tak znelo rozhodnutie sudcu kráľovského súdu v Londýne, ktoré vydalo 17. decembra. Britská strana následne prekvapila.

A to doslova. Miestny sociálny úrad SS aj náhradná rodiny sa totiž vzdali akéhokoľvek odvolania.

Právny precedens

Deň "D" nastal o niečo skôr, ako určil súd. A to práve vďaka tomu, že nedošlo k odvolaniam. Deti budú zverené starej matke, znie dohoda. Chlapci odlietali domov dnes predpoludním z londýnskeho letiska Stansted. A veľmi sa tešili... VIAC TU.

Slovenská republika vstúpila do prípadu detí Ivany Boórovej ako tretia strana. Intervenovala za návrat oboch chlapcov do vlasti a zároveň poskytla záruky v zdravotnej starostlivosti a v zabezpečení vzdelávania. A to aj prostredníctvom osobnej účasti šéfky Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí Andrei Cisárovej.

V Londýne je Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. ONLINE REPORTÁŽ TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy